1892-1914 Aranystandard paritások + excel tábla

A 20 dolláros 4,935-szer ért többet a 20 koronásnál az aranyparitás alapján A 20 dolláros 4,935-szer ért többet a 20 koronásnál az aranyparitás alapján

Az alábbi excel táblázat az 1892 és 1914 közötti nemzetközi aranyparitásokat foglalja össze. A táblázat oszlopai a következők:

Pénznem (valuta) jelzője ill. érme-egyezmény: a legtöbb ország érmeegyezményre (érmeunió) lépett más országokkal, hogy törvényesen elfogadják egymás arany (néhol ezüst is) értékpénzeit, ezáltal elősegítve és fokozva a kereskedelmi kapcsolatokat. Az Osztrák-Magyar Monarchiában is tulajdonképpen két ország érmeegyezménye alapján fogadták el az osztrák és a magyar érmevereteket a teljes birodalomban.

Pénznem (valuta) neve: korona, dollár, márka, stb., magyar írásmóddal 

Elfogadó országok, pénznemek: az érmeuniók országai jellemzően megtartották saját pénznemeiket

Alapul szolgáló aranyérme (eredeti nyelven): jellemzően a legggyakoribb, legfontosabb aranyérmét választották a pénzrendszer alapjául, amelynek súlya 6 és 9 gramm közé esett.

Aranyérme névleges értéke a pénznemben: a számítás kedvéért a számszerű érték 

Nyers súly (gramm illetve grain): az európai országok jellemzően grammban, az angolszász országok pedig grain-ben határozták meg az aranyérmeik törvényes súlyát.

Váltó (grain -> g): a grain és a gramm közötti váltószám

Nyers súly, g: az aranyérme nyers, azaz kibocsátáskori teljes súlya

Finomság (ezrelékben): az aranyérme aranytartalma ezrelékben kifejezve. Jellemzően 900-as finomságú, azaz 90%-nyi aranyat tartalmazó, rézzel ötvözött érmeket vertek. A 986-os finomságú érmék sokkal gyorsabban koptak a használat során.

Színsúly (finom súly), g: az aranyérme tiszta aranytartalma grammban.

1000 g-ból hány egység: 1 kg-nyi aranyból hány egységet vertek törvény szerint az adott ország/unió pénznemében               

Aranyparitás  koronához, 1892-1914 júl.: a pénznemek egymáshoz képesti aránya. A 4. vagy 5. tizedesértéknél eltérés lehet a hivatalosan publikált aranyparitásokhoz képest, mert a korabeli számításoknál általában csak 5-8 tizedesértékig számoltak.          

Aranyparitás pengőhöz, 1927. jan.1-1931. júl. - Tájékoztatás kedvéért az utolsó oszlopban feltüntettük a pengő 1927-es aranyparitásait, hiszen az is hivatalosan aranyalapú valutának számított.

 

Az aranystandardról szóló cikk itt olvasható.

Tovább a kategóriában: « 1892-1914 Aranystandard paritások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned