Timeline | Artortenet

Zoom: egér görgetés. Időtengely előre-hátra: egér rákattintás és mozgatás

Legfrissebb...

Árjegyzék-katalógust indítottunk

Telefonok Bodnár és Tsa 1907-es kereskedői árjegyzékéből Telefonok Bodnár és Tsa 1907-es kereskedői árjegyzékéből Budai János gyűjteményéből

Ki ne látott volna régi, gyönyörűen rajzolt hirdetéseket a 19-20. század fordulójáról. Abban az időszakban nem csak újságokban jelentek meg kiragadott termékek, hanem egyre több kereskedő és gyártó jelentetette meg árjegyzékét, ami a korabeli marketing talál legfontosabb eleme volt.

Az ártörténet oldal régen várt funkcióval gazdagodott. A régi, főleg II. világháború előtti árjegyzékek, termékkatalógusok katalogizálása régóta váratott magára, még semmilyen formában nem történt meg ezeknek a dokumentumoknak a szisztematikus feldolgozása Magyarországon.

 Arj kepek 20

Az árjegyzék-katalógusunk (arjegyzek.artortenet.hu) ennek az igénynek tesz eleget. Több, mint száz régi árjegyzék teljes igényű katalogizálását végeztük el, és a tervünk eljutni az 1000 árjegyzékig. Az árjegyzék-katalógust egyelőre két magángyűjtő, Danyi Pál és Budai János birtokában lévő kiadványok feldolgozásával kezdtük.

Minden egyes régi árjegyzékről kétféle információt rögzítettünk: egyrészt magára a fellelt árjegyzékre vonatkozóan közöljük a megjelenéshez, és a jelenlegi minőségéhez kapcsolható adatokat, például a megjelenés időpontja, gyakorisága, magának az árjegyzéknek a fellelhetőségi gyakorisága (és ehhez kapcsolódóan az árjegyzék körülbelüli értéke forintban kifejezve). Másrészt az árjegyzék által bemutatott tartalom összefoglalását végeztük el: milyen termékek, gyártmányok, készülékek árai találhatók meg a kiadványban, vajon kereskedő vagy gyártó bocsátotta-e ki, milyen információkat közölnek az egyes termékekről (csak leírást, vagy pontos árakat és illusztrációt is).

Eichel btor 03
Eichel Miksa 1938-as bútor árjegyzéke

A katalógus tágan értelmezi az árjegyzék fogalmát. Nem csak olyan dokumentumokat gyűjtöttünk össze, amelyek közlik a termék pontos árát, hanem szép kivitelű, illusztrált katalógusokat is, amelyek célja a termékek magyarázó leírással való bemutatása. De a felsorolásban szerepelnek régi 19. századi számlák, valamint egy-két oldalas árlapok, sőt étlapok is a különböző korokból.

Minden árjegyzékből beszkennelt oldalakat is találhat az érdeklődő. Természetesen a képi információ a legizgalmasabb, ezért gondot fordítottunk arra, hogy az árjegyzékre jellemző, szép oldalakat mutassunk be. A katalógus számos jellemző és adatfajta szerint kereshető, szűrhető, listázható.

Arj kepek 57
EKA rádió árjegyzék 1941-ből

Kellemes böngészést kívánunk!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Pénztörténeti cikksorozat a HVG-ben

2017 08 Korona bevezetese icon   2017 08 Kiegyezes megallapodas icon   2016 08 Forint bevezetes icon   2016 07 PengoInflacio icon   2017 01 Pengo cimlap icon   2016 12 1816 OeNB icon   2012 02 1811 devalv icon