Timeline | Artortenet

Zoom: egér görgetés. Időtengely előre-hátra: egér rákattintás és mozgatás

Legfrissebb...

170 éve jelent meg az első magyar bankjegy

Az első magyar bankjegy Az első magyar bankjegy

A rövid, egy évet alig meghaladó magyar önállóság üres kincstárat örökölt. A pénzhez jutáshoz Kossuth kreatív ötleteket valósított meg, és többféle papírpénzzel látta el az országot. Sokak szerint az augusztus 14-i bankjegykibocsátás volt az udvarral szakítás közvetlen oka, ami már az áprilisi törvényekbe kódolva lett.

A tervezési és gyártási nehézségek következtében (mégis csak ez volt az első hazai papírpénz) a bankjegyek forgalomba állítása csúszott, és a rózsaszín nyomatról csak „vöröshasúnak” hívott 2 forintos bankjegy 1848. augusztus közepére készült el. („A 2-söket és 1-seket kibocsátottam a nélkül, hogy az országgyűlés engedelmét bevártam volna.” – ismerte el Kossuth augusztus végén, viszont a későbbi államjegykibocsátáshoz már törvényi felhatalmazást kért.) A keltezést nem tartalmazó, immár Kossuth Lajos aláírását magán viselő első „Kossuth bankó” augusztus 14-én került forgalomba. Kossuth így indokolja a dátum hiányát a Hírlapja aug. 23-i számában: „A dátumnak bankjegyeken, alkotmányos országban csak akkor van értelme, ha a törvényhozás határozata következtében bocsáttatnak ki. (Ekkor van datum, mellyet reá tegyünk.) Itt nem illy határozat, hanem ezüstpénz alapján történt a kibocsátás.”

Sokan tévesen augusztus 6-re teszik a kibocsátást, de akkor még csak az augusztus 5-i keltezésű rendelet jelent meg a hivatalos Közlönyben. Augusztus 13-án hozták el a nyomdából az első 60 ezer darabot, amiért félmillió ezüstforintnyi fedezetet helyezett el a bankban a minisztérium. Ezzel a készlettel kezdte meg a kormány másnap, augusztus 14-én a magyar bankjegyek forgalomba hozatalát. (Az 1 forintos bankjegy kibocsátása jócskán késett, csak október 8-án került forgalomba.) Az első hetekben a bankjegyeket – az osztrák példa alapján – bizalmatlansággal fogadták és a napi forgalomban visszautasították, de a belügyminiszter erélyes hangon figyelmeztetett azok kötelező használatára. Az 1848 végéig nyomott bankjegyekből végül 3,77 millió forintnyi került forgalomba, amiért az állam közel 2,1 milliónyi ércfedezetet bocsátott rendelkezésre, igencsak megnövelve az eredeti fedezeti tervet.

A hazai történelemírásban sokan vélik úgy, hogy a 2 forintos kibocsátása volt az igazi szakítás az osztrák udvarral. Az 1848-as magyar szabadságharc igazi oka az önálló magyar pénz megteremtése volt. Pénzügyi szabadságharcunk megnyerte első csatáját.


 A korszak pénztörténete dióhéjban:

1848-ig önálló magyar pénzkibocsátás nem létezett. Négyféle pénz élt egymás mellett a mindennapokban. A Mária Terézia óta hivatalos ún. konvenciós forint pénzrendszer alapját az ezüst forint és a kétszeresét érő tallér jelentették. Aprópénzként a – szintén ezüst – 3, 5, 10 és 20 krajcárosok forogtak főleg a lakosság körében, és 60 krajcár tett ki egy forintot. Az évszázadok óta vert dukát aranypénzek pedig a nemzetközi kereskedelemben játszottak szerepet. Az arany- és ezüstérmékből 1830-tól kezdve magyar változatokat is vertek „madonnás” címerrel, latin körirattal. Ezüstre váltható papírpénzként – kizárólagosan az egész birodalomban – az 1816-ban alapított Osztrák Nemzeti Bank bankjegyei voltak forgalomban. A napszám évente és évszakonként is változott, de átlag 30 krajcárnak már örültek a férfiak. Egy tanult városi hivatalnok vagy pedagógus évi 300-400 forintot, a tehetősebb vezetők 700-1000 forintot is megkerestek. 1848-ban még forgalomban voltak az 1811 és 1816 között kibocsátott inflációs bankjegyek és rézpénzek is, ezeket hívták váltóforintnak. Kevesebbet értek, de árfolyamuk szerint 1 ezüstforintért stabilan 2 és fél váltóforintot adtak.

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: « 1848-49-es szabadságharc pénzei
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Pénztörténeti cikksorozat a HVG-ben

2017 08 Korona bevezetese icon   2017 08 Kiegyezes megallapodas icon   2016 08 Forint bevezetes icon   2016 07 PengoInflacio icon   2017 01 Pengo cimlap icon   2016 12 1816 OeNB icon   2012 02 1811 devalv icon