Régi árak, bérek, árfolyamok, paritások. Történeti statisztikák. Mennyit ér ma?

DANYI PÁL PÉNZ- és ÁRTÖRTÉNETI szakportálja

Régi könyveket olvasva, filmeket nézve ösztönösen felmerül az emberben az összehasonlítás, összemérés igénye, hogy vajon a történetben szereplő fizetés vagy kiadás, vagyon vagy veszteség mennyit érne manapság. Mennyit is ér ma 7 krajcár? És a százezer forint hozomány Jókai Aranyemberében? Ki ne szeretne néha választ kapni olyan kérdésekre, hogy „tényleg jobban élünk, mint nagyszüleink a szocialista időszakban, vagy mint őseink 1900-ban”? Vagy tényleg lehetett „viccelni” az 1930-as években havi 200 pengő fix fizetéssel?  Ez a weboldal ilyen kérdésekre próbál választ adni.

Azzal kell kezdenünk, hogy abszolút viszonyskálák nincsenek. Össze lehet ugyan hasonlítani egy kiló kenyér vagy 10 tojás árát 2020-ban és 1900-ban, de ez önmagában nem jelenti az akkori forint vagy korona vásárlóerejének pontos arányát. Hiszen mások voltak a bérek, a társadalmi szerkezet és népességtagozódás, az egy főre jutó nemzeti jövedelem, az aranyárak, a valuták rendszere. Mégis megkíséreljük a lehetetlent. Számos értékmérőnek (arany, ezüst), valutának, árunak és béreknek az összehasonlításán keresztül olyan paritásmátrixot mutatunk be, amely alkalmas közelítő összemérésekre.

Ezen a szakportálon olyan új tudományos ismeretterjesztő területről van szó, ami így, ebben a formában korábban még nem létezett. Az árstatisztika, a pénzügyi makroadatok, a gazdaságtörténet, a numizmatika és a kereskedelmi áradatok együttes bemutatására vállalkozom, mert hiszem, hogy ezek a területek szorosan összetartoznak. Ráadásul a KSH minimálisan foglalkozik ártörténettel, az MNB minimálisan foglalkozik pénztörténettel ill. pénzérték-történettel, az egyetemek gazdaságtörténeti iskolái minimálisan foglalkoznak számszerű elemzésekkel, a numizmatikusok szinte egyáltalán nem foglalkoznak a régi gyönyörű pénzek korabeli értékével, a kereskedelmi múzeum(ok) pedig nem helyezi pénzügyi-gazdasági kontextusba a szórványosan bemutatott árjegyzékeit.

Az oldal koncepciójának első kidolgozását kutatási ösztöndíj formájában támogatta az MNB Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványa 2015-ben.

A rendszer megvalósításához, se informatikai, se tartalmi vonatkozásban semmilyen formában nem használtam fel közpénzt.

Az oldal egyes anyagait, dokumentumait csak regisztrált felhasználók olvashatják. Kérem regisztráljon, vagy ha már korábban regisztrált, jelentkezzen be.

Üdvözlettel

Dr. Danyi Pál
ártörténész, árazási szakértő, egyetemi docens