Hiperinflációs konferencia és kiállítás

Nemzetközi konferencia és kiállítás a hiperinfláció és adópengő korszak 75. évfordulója alkalmából (2021. június 17-18.)

Ki ne hallott volna a második világháború után Magyarországon tomboló inflációról? A több tucat nulláról a számok végén? A milpengős és bilpengős bankjegyekről? Nagyon sok család őriz otthon ebből az időszakból papírpénzeket, de kevesen tudják, hogy valójában mi is történt és hogyan élték meg a 75 évvel ezelőtti eseményeket a szüleink, nagyszüleink. A hiperinfláció korszaka 1945 tavaszától számítható, de az igazán izgalmas, fordulatos események 1946 januárjától, az adópengő bevezetésétől datálódnak. A korszak végkifejlete azután egy eszeveszett, kontrollálatlan, világcsúcsot jelentő pénzértékvesztésbe torkollott 1946. júniusában és júliusában, amelynek számos részlete még máig sem teljesen feltárt.

A magyar gazdaságtörténetnek erről az egyedülálló (és remélhetőleg meg nem ismétlődő) korszakáról keveset tudnak az emberek, akár a nagyközönség, akár a történész szakma vagy éppen a papírrégiség- és bélyeggyűjtők. Ez adta az ötletet, hogy szervezzünk egy nemzetközi konferenciát és kiállítást, amelynek központjában ez az időszak áll. Egy olyan két napos offline rendezvényt szervezünk 2021. júniusában, amely alkalmas felidézni a múltat, összehozni a téma hazai és nemzetközi szakértőit és érdeklődőit.

A forint 1946. augusztusi bevezetéséről már sokszor rendeztek konferenciát, de az azt megelőző hét hónapról még nem. Most nem kevesebbre vállalkozik a téma néhány szakértője a Magyar Nemzeti Bank támogatásával, mint hogy napról napra feldolgozzák az 1946-es év eseményeit kiállításokon, előadásokon, eszmecseréken. A két napos rendezvény programja:

Időpont: 2021.június 17-18. (csütörtök-péntek)

Helyszínek (jelenléti részvétellel): Benczúr Ház (1068. Budapest, Benczúr u. 27.) és Dunaújváros (Magyar Papírmúzeum)

A konferencia nyelve magyar és angol.

Az első napon a Benczúr Ház (volt Postás Művelődési Központ)  dísztermében nyitjuk meg a szakmai konferenciát és tartunk előadásokat. Az ebédet (Benczúr Ház Étterme) követően további előadások után nyitjuk meg a Postamúzeum és Bélyegmúzeum kiállításait. Kiállítás-vezetésekkel záródik az első nap.

A második napon a konferencia helyszíne Dunaújvárosban, a Magyar Papírmúzeumban lesz, ahová busszal visszük le a résztvevőket. Délelőtt az előadásokkal folytatódik a szimpózium, délben svédasztalos állófogadás, délután pedig a kiállítás megnyitása és szakmai vezetés következik. A résztvevőket busszal vissza is hozzuk Budapestre és a szakmai konferencia végén bankettet rendezünk.

Az eseményhez bélyeget és levelezőlapot adunk ki, a Magyar Posta a konferencia helyszínein alkalmi postahivatalt állít fel, alkalmi bélyegző használatával.

A rendezvény főszervezője Bedő József, a Magyar Numizmatikai Társulat értékpapír munkacsoportjának vezetője, a Magyar Papírmúzeumi kiállítás kurátora. A konferencia szakmai koordinátora Dr. Danyi Pál egyetemi docens (BME), a téma szakértője, az ártörténet.hu szakportál alapító-főszerkesztője. Filatéliai koordinátor Glatz István szakértő, FIP zsűritag.

Jelentkezés és a további részletek megtalálhatók a https://www.3knonprofit.hu/ weboldalon.

Címkék :

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?