17,6% volt az infláció 2023-ban

A KSH összesítette a 2023-as áremelkedési adatokat és átlagolva a havi fogyasztóiár-indexek értékeit, 17,6%-ra adódott az éves infláció átlagértéke.

https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/far/far2312.html

Értelmezzük a számokat: noha az aktuális, 2023. decemberi átlag áremelkedés mértéke (a 2022. decemberi árakhoz hasonlítva) már csak 5,5% volt, az éves átlagot úgy számítják, hogy átlagolják a januárban, februárban, stb, decemberben mért 12 havi drágulások számait. A 17.6% a várakozások alatti, az év utolsó 3 hónapjában látványosan csökkent az árak emelkedése, azaz alig kell többet fizetnünk a boltokban, mint 12 hónapja. Az élelmiszerek átlagára „mindössze” 4,8%-kal haladja meg a 2022. decemberi árakat.

Persze az 5% körüli infláció is bőven az egészséges küszöb (2-3%) felett van, csak már annyira hozzászoktunk a nagy számokhoz, hogy ezt az értéket győzelemnek tekintjük. A kérdés most az, hogy a következő néhány hónapban sikerül-e tovább faragni az infláció mértékét.

A KSH idén ősszel több módszertani változtatást is alkalmazott az infláció számításakor, amivel jelentős vitát váltott ki a szakemberek körében. Ha az őszi kedvező adatokban szerepet játszott a változtatás, akkor a következő hónapokban erre fény derül. Ha nem sikerül jelentősen (akár 1 %-kal) csökkenteni az inflációt, akkor feltehetően egyszeri hatásról volt szó, azaz a számolási módszer változtatása okozta a javulás jelentős részét…

Címkék :

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?